Sekian lama aku teringin membuat Pai Epal. Banyak resipi kukumpul daripada pelbagai sumber. Namun hanya pada hari ini aku berpeluang mencuba salah satu koleksi resipiku. Itupun setelah aku membeli sebuah ketuhar hasil daripada duit bonus baru-baru ini. Resipi Apple Crumble Pie ini mudah sahaja untuk disediakan.
Mula-mula sediakan pie shell. Gunakan sahaja ready made pie crust yang boleh dibeli di pasar raya. Canaikan pie crust tersebut mengikut saiz acuan pai.
Kemudian sediakan intinya. Epal dibuang kulit serta bijinya, dan dihiris. Gaulkan dengan gula merah dan sedikit serbuk kayu manis.
Seterusnya sediakan crumble. Untuk menyediakan crumble, gaulkan tepung gandum, gula dan mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan hirisan epal ke dalam pie shell dan tutup bahagian atas pai dengan crumble. Bakar di dalam ketuhar selama 40-50 minit pada suhu 200 darjah celcius. SELAMAT MENCUBA.
No comments:
Post a Comment