Monday, January 7, 2013

Puff Sosej Rangup


Aku peminat nombor satu Puff Sosej. Dulu aku sering membayangkan betapa rumitnya membuat kuih ini. Terutama sekali mahu mendapatkan adunan tepung yang boleh menghasilkan lapisan-lapisan rangup setelah dibakar. Namun kini segala-galanya sudah dipermudah. Kalau tidak tahu atau malas menguli tepung, jangan risau kerana di pasaran ada dijual pelbagai jenama ready to use puff pastry. Begitu mudah hingga anda terasa seperti pastry chef yang hebat. Petang kelmarin aku mencuba membuat puff sosej dengan menggunakan puff pastry jenama KAWAN yang pastinya dijamin halal.


Dan hasilnya seperti yang kalian lihat pada gambar di atas. Memang mengkagumkan. Kini aku sudah bisa membuat Puff Sosej bila-bila sahaja tanpa perlu bersusah payah, dan semudah 1, 2, 3. 1) Keluarkan kepingan puff pastry daripada bungkusan (tidak perlu dicanai). 2) Letakkan sosej di bahagian tengah, dan dilipat segitiga. Kelimkan bahagian tepi dengan garfu. 3) Sapukan kuning telur pada permukaan setiap puff. Bakar selama 30-40 minit pada suhu 170 darjah selsius.

No comments:

Post a Comment